Serielån eller Annuitetslån – hva lønner seg?

(Last Updated On: mars 14, 2018)

Serielån eller annuitetslån? Det er valget du har når du skal låne eller refinansiere i banken. De aller fleste velger annuitetslån. Hvorfor? Det skal vi forsøke å forklare her.

 

Hva er serielån?
Serielån er et lån med variabelt terminbeløp, det vil si at hvor mye du betaler på det vil endre seg fra gang til gang. Kort fortalt betaler du hver termin et fast avdrag på lånet + renten på hele lånet. Variabelen her er altså renten på lånet, siden du betaler ned på lånet ved hver termin blir rentene lavere på den neste. Det betyr også at de første terminbeløpene vil være høye mens de siste vil være lave siden du på de første terminene betaler renter på hele lånebeløpet mens på de siste bare betaler renter på det lille som er igjen.

Hva er annuitetslån?
Annuitetslån er et lån med et fast terminbeløp, det vil si at summen du betaler ved hver termin er fastsatt på forhånd og vil være lik for hele nedbetalingstiden (med mindre rente eller andre forutsetninger endres). På denne typen lån er det terminbeløpet som er fast, mens rente og avdrag varierer innenfor terminbeløpet. Det vil si at selv om du betaler inn det samme hver måned, øker andelen av terminbeløpet som er nedbetaling mens rente andelen synker etterhvert som du betaler ned på lånet.

Hva skal du velge? Serielån eller annuitetslån?
Generelt er serielån noe billigere over tid, altså betaler du mindre i rente på et serielån når du ser hele nedbetalingen under ett. Samtidig har serielån langt høyere terminbeløp den første tiden. Om du bør velge serielån eller annuitetslån kommer dermed ned til et enkelt spørsmål. Har du råd, mulighet, eller vilje til å betale høyere terminbeløp den første tiden? Eller vil du heller ha faste terminbeløp gjennom hele nedbetalings perioden? Om du kan og vil betale høyere terminbeløp den første tiden vil det være penger å spare på å velge serielån foran annuitetslån. De aller fleste velger likevel annuitetslån. Det er det nok forskjellige grunner til, men med boligprisene slik de er i dag er det nok mange som har relativt høye lån og dermed velger moderate terminbeløp gjennom hele nedbetalingen foran å spare.

 

Les også:
Refinansiering av gjeld

Bookmark the permalink.

Comments are closed.