Samboerkontrakt – Enkelt og greit

(Last Updated On: mars 14, 2018)

Jeg og min kjære fant for litt siden ut at det var på tide å ordne oss samboerkontrakt. Et år på overtid riktignok, men nå skulle det altså gjøres. Tenkte det kunne være greit å dele opplevelsen med dere her på bloggen. Er sikkert mange som oss der ute, som har utsatt dette litt for lenge.

samboerkontrakt

Etter å ha snakket med en kollega om dette med samboerkontrakt ble jeg anbefalt å sjekke nettsiden gratiskontrakt.no hvor min kollega tidligere hadde funnet leiekontrakt. På nettsiden fant vi (i tillegg til en rekke andre kontrakter) en flott mal på samboerkontrakt. Den er både enkel og ganske selvforklarende, men jeg går likevel gjennom hvordan den skal fylles ut slik at de av dere som tror (slik jeg gjorde) at dette er kompliserte greier skjønner hvor enkelt det egentlig er.

  • Det første som skal fylles inn er navn, fødselsnummer og datoen kontrakten skrives. Enkelt.
  • Så kommer det som nok for mange tar lengst tid, oppdeling av eiendeler. Heller ikke dette er vanskelig, men det krever at man tenker gjennom hva som skal være med. Man bør her være noe selektiv med hva man tar med. Vi er ganske unge og har ikke så mye eiendeler, så vi førte opp ting som klokke, vaskemaskin, PC og mobil. For de med flere verdifulle eiendeler kan sikkert noen av disse droppes.
  • Neste punkt er eiendeler som eies sammen. Her føres opp eiendommer, kjøretøy og evt. andre verdifulle eiendeler. Vi eier leilighet sammen og førte opp denne. Bil eller andre kjøretøy har vi ikke så dette punktet hoppet vi over. Under andre eiendeler førte vi opp en komfyr vi kjøpte sammen før vi rakk å skrive kontrakt. Vær obs på at kontrakten kan oppdateres slik at man kan legge til eiendeler etter hvert. F.eks. om man arver noe hver for seg.
  • Felles gjeld føres opp med fordelingsprosent. Vi har ikke felles gjeld og lot dette feltet stå blankt.
  • Under forsikring føres livsforsikringer man har på seg selv/hverandre opp. Merk at dette også må meldes til forsikringsselskapet. Vi har ikke livsforsikring og lot også dette feltet stå blankt.
  • I kontrakten er det lagt inn standard regler for deling ved samlivsbrudd, endring og samlivsopphør ved død. Disse trenger man ikke gjøre noe med, men man må gjøre seg kjent med de før man signerer.
  • Siste punkt er signatur. Her skal sted, dato og signatur fra begge samboere føres opp. I tillegg føres det opp en tredjepart som skal ta vare på et tredje eksemplar i tillegg til de to som samboerne har. Vi valgte her min onkel som er advokat, han har sitt eksemplar i sine papirer på sitt kontor.

Som dere ser er dette ganske raskt gjort. Vi hadde tenkt gjennom hvilke eiendeler som skulle med på forhånd og brukte i underkant av en halvtime på å fullføre kontrakten. Vi hadde utsatt dette i et års tid, men kunne jo ordnet det mellom flyttelassene når vi flyttet sammen. Så enket var det. Anbefaler alle å bruke den lille halvtimen på å få dette gjort. Det er enkelt og raskt gjort og med samboerkontrakt på plass vet man at man har sakene i orden om det skulle skje noe.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.