Beste kredittkort – se vår oversikt!

 

Kredittkort blir et stadig vanligere betalingsmiddel. Det er mange gode kredittkort der ute i verden, men det er ikke nødvendig å samle en hel kortstokk. Det viktige er å finne det som er det beste kredittkort for deg.

For å finne dette, bør du vite en del om kredittkort. De er nemlig like ulike som deg og meg. Derfor skal du vite hva du skal se etter før du oppdager den perfekte matchen.

Under kan du lese mer om følgende temaer:

  • Hva er et kredittkort?
  • Hvordan får du kredittkort?
  • Hva koster et kredittkort?
  • Ulike fordelsprogrammer som er knyttet til kredittkort
  • Hvilke kredittkort er det beste for deg?
  • Hvordan tjener kredittkortselskapene penger?

Hva er et kredittkort?

Vi tenker ofte på et kredittkort som en motsetning til et debetkort. Debetkort er nemlig et vanlig bankkort som er knyttet til bankkontoen din. Det gir deg tilgang på dine egne penger.

Med et kredittkort låner du penger fra banken eller den som har gitt deg kortet. Du kan velge mellom å betale tilbake med en gang, eller strekke det over tid.

Vanlig bruk av kredittkort er når du handler i butikker eller på nettet. I slike tilfeller har du en rentefri betalingsutsettelse til fakturaen på månedens forbruk forfaller fra kredittkortselskapet, gjerne 45 dager.

Kortet har som regel en kredittramme, altså en grense for hvor mye du totalt kan låne på det. Det varierer fra 15 000 opptil 100 000 eller 150 000 kroner for enkelte kort. Noen ganske få, eksklusive kort har ubegrensede muligheter for kjøp.

Endelig er det vanlig at de som utsteder kredittkortet har inngått forskjellige avtaler om forsikringer, rabatter på ulike varer, eller andre fordeler som skal komme korthaverne til gode. De har vi omtalt lenger ned.

Hvordan søker jeg kredittkort?

I dag skjer det som regel på Internett. Du kommer rett til søknadsskjemaet til den enkelte kredittkort-tilbyder ved på klikke på linkene i oversikten øverst. Deretter fyller du ut søknaden online. Blir den innvilget, får du kortet tilsendt i posten.

Ved utfylling av søknaden bør du ha en rekke opplysninger klare, hovedsakelig om din økonomi. Du vil bli spurt om inntekter, størrelse på husstanden og annen gjeld du har. Du vil også måtte samtykke i at det blir innhentet en kredittvurdering av deg. Her vil det for eksempel komme fram om du har betalingsanmerkninger. I så fall vil du måtte regne med avslag.

Kredittvurderingen kan også ha innvirkning på hvor høy kredittramme du får.

Et pussig spørsmål i søknadsprosessen er om du er en politisk profilert person. Det er noe kredittkortselskapene er pålagt å spørre deg om i henhold til hvitvaskingsloven. Gjelder det ikke deg, svarer du bare nei.

Nå du har mottatt kortet, aktiverer du det etter medfølgende instruks. Så velger du pinkode og eventuelt passord til nettbank.

Hva koster et kredittkort?

Her er det store variasjoner, og det kommer også an på hvilken måte du bruker kortet.

Det du skal se på er årsgebyr, gebyr for bruk og rentesats.

Ikke alle kort har årsgebyr. For de som har det, varierer det opp fra ca 500 til 2 000 kroner.

Varekjøp med kortet, i butikker eller på nettet, er vanligvis gebyrfritt.

For kontantuttak i minibanker eller andre steder, vil det normalt bli belastet gebyrer i forskjellig grad. Normalt er det 1 % av pengene du tar i tillegg til et fast beløp som ofte er rundt 40 kroner.

Ved valutauttak i utlandet vil det beregnes et valutapåslag mellom 1,75 og 2 %.

Rentesatsene på bruk av kredittkortene er relativt høye. De rimeligste ligger på 18 % nominell rente. Bruker du de mest kostbare kortene aktivt, kan du ende opp med å betjene kredittkortgjeld på over 30 % effektiv rente.

MEN: Betaler du fakturaen fra kredittkortselskapet hver måned fullt ut (altså ikke kun minstebeløpet), er det helt rentefritt. Rentene for varekjøp med kortet begynner ikke å løpe før denne har forfalt til betaling. Det er altså stor forskjell på den som gjør opp alt hver måned, og den som ligger og vaker ved kredittgrensen.

Til slutt bør kostnadene ved kortet avregnes mot besparelsen som ligger i de tilbudene du benytter deg av. En drivstoffrabatt kan for eksempel fort føre regnskapet over i pluss.

Fordelsprogrammer, bonuser og andre godbiter som ligger i kortet

De fleste kredittkort har noe ved seg som du kan dra nytte av. Derfor skal du være litt målrettet. Er det fordeler du kan benytte deg av, eller vil de ligge passivt i kortet? Dette er de vanligste tilleggsfordelene som er knyttet til et kort:

Reise- og avbestillingsforsikring

Har kortet ditt en slik, vil du normalt være forsikret hvis du betaler minst halvparten av reisen med det. Forsikringene som ligger i de ulike kortene dekker som regel de samme situasjoner; tapt bagasje, forsinkelse eller ulykke. Forskjellen ligger i beløpsgrensene. Høyeste utbetaling av ulykkesforsikring kan derfor variere fra 100 000 opptil en million kroner.

Her må du veie fordelen opp mot din helårs reiseforsikring hvis du har det.

Drivstoffrabatter

Avslag på bensin eller diesel gjelder gjerne i øre per liter. Det enkelte kredittkort er gjerne knyttet til enkelte kjeder av drivstoffleverandører, om YX-stasjonene eller Cirkle K. Det er derfor også et lojalitetsprogram.

Hvis rimelig drivstoff er viktig for deg, bør du altså velge et kort som gir rabatt på de stasjonene du normalt fyller på. Men det er selvfølgelig mulig å ha flere kort slik at du kan nyttiggjøre deg rabatt flere steder.

Det er gjerne en øvre grense for hvor mye drivstoffrabatt du kan få årlig.

Bonuser og rabatter

Noen kort har rabatter på kjøp hos spesielle leverandører. Det kan være faste rabatter på for eksempel 10 %. Det kan også være periodevise kampanjer med større avslag.

Noen ganger tjener du opp bonuspoeng ved kjøp. Bonuspoengene kan tas ut i varekjøp, eller noen ganger i rene penger.

Noen kort er spesielt knyttet opp mot fordelsprogrammer til spesielle virksomheter, som for eksempel Coop Mastercard. He forventes det at du først og fremst handler i Coop-butikker.

Hvilket kredittkort er best for deg?

Her er det ulike strategier for ulike mennesker.

Du som ikke har oversikt over økonomien din, og ofte bruker kredittkortet ditt til det sier stopp, bør velge kort med lav rente. Du bør også begrense deg selv ved å holde kredittrammen lav. Opparbeidet kreditt på kortet bør nedbetales så fort som mulig, eller refinansieres i et vanlig lån.

Den som har stålkontroll og er forbrukerbevisst kan på den annen side manøvrere et større antall kort hvor han eller hun konsekvent suger til seg alle fordelene. Alle betales selvfølgelig til forfall.

Men for de fleste er det nok med to eller tre kort. Da sørger man gjerne for drivstoffrabatt, bonuspoengsparing til flyreiser og får med seg en rekke tilbud på kjøpet.

Det er intet kort som alene er best i alle kategorier.

 

Comments are closed.