Hva er: Nominell rente

(Last Updated On: mars 14, 2018)

Ofte når det er snakk om lån og kreditt brukes to forskjellige rente begreper, nominell rente og effektiv rente. Vi skal her gå gjennom hva nominell rente er.

nomniell rente

Kort fortalt er nominell rente den renten banken eller utlåneren tar for lånet pr år, uten å regne med gebyrer. Ofte regnes det med 360 dager pr år i denne sammenhengen slik at den nominelle renten altså er den du ville betalt over 360 dager uten å regne med gebyrene.

Den nominelle renten er med andre ord ikke den reelle renten du faktisk betaler, men heller en av elementene som utgjør den endelige kostnaden.

Nominell rente er den renten banker og utlånere bruker i markedsføring, denne gir en god pekepinne på hva et lån koster deg, men gir ikke hele sannheten. Vær obs på dette og pass på at du får med deg alle faktorene som utgjør din kostnad før du inngår en avtale.

Den renten som du faktisk betaler for lån eller gjeld kalles den effektive renten, denne tar høyde for alle kostnadene ved gjelden. En artikkel om effektiv rente kommer snart på bloggen.

Les også våre andre artikler om lån og kreditt:

Refinansiering av gjeld

Serielån eller annuitetslån – hva lønner seg?

Hva er: Effektiv rente

 

Kilder:

Wikipedia.org

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.